Ultralyddiagnostikk

Med ultralyddiagnostikk så kan fysioterapeuten se inn mot knokler og ledd, og vurdere muskler,sener, bindevev, slimposer, leddbånd ol. Sammenlikningsbilder av frisk side hjelper fysioterapeuten med å bedømme om de funnene som gjøres på bildene,er relevant for plagene. Ultralydskanneren kan ikke se igjennom skjelettet ditt, og kan derfor ikke benyttes til å vurdere tilstander inne i leddene. Til dette må man enten benytte MR, CT eller røntgen. Disse tre bildediagnostikkvektøyene har forskjellige kvaliteter som gjør dem mer eller mindre egnet til ta bilder av våre ledd. Ultralyd kan derfor ikke benyttes til å se etter f eks prolaps i ryggen eller skader på kneets korsbånd. Med ultralydscanner kan man få  dynamisk undersøkelse. Ultralydskanneren er den eneste scanneren som kan se under bevegelse. Dette gir undersøkelsen en rekke fordeler, da det ikke er alle skader som vil synes på et bilde tatt når pasienten ligger stille. 

Med ultralyd så kan fysioterapeuten gi deg et objektivt mål på din fremgang i rehabiliteringen. Det kan taes bilder under en av de første konsultasjonene, og får på den måten et godt utgangspunkt for å vurdere vevets forandring mot slutten av behandlingsserien. Et eksempel på dette kan være at man måler tykkelsen på achillessenen inn mot helbeinet. En hoven og skadet sene vil være tykkere på ultralydbildene og ha en mørkere farge enn frisk side grunnet væskeansamling i vevet.

Ultralydbølgene som benyttes på Aktiv Fysioterapi Nittedal er de samme som hos legen når man er gravid. Den er derfor helt uskadelig og uten bivirkninger. I motsetning til røntgen og CT hvor det benyttes stråling, så benytter ultralyd apparatet seg av lydbølger som reflekteres tilbake til maskinen når de treffer forskjellige typer vev under huden din.